Go to Home Page Go to Blog

گوگل، تنوع محصولات خود را هوشمندانه انجام می‌دهد

گوگل آشناترین برندی که همه افراد در دنیا از آن استفاده می‌کنند و تقریبا زندگی در قرن ۲۱ بدون آن معنی ندارد. هیچ کس عامل مهم تکنولوژی و خلاقیت را در موفقیت گوگل کتمان نمی‌کند. اما عوامل دیگری همچون تنوع محصولات و همپوشانی نیازهای مشتری، رایگان بودن بخشی اعظمی از خدمات در موفقیت آن نقش چشمگیر دارند، در زیر درباره گوگل بیش‌تر می‌خوانیم:

داستان برند

لری پیج و سرگی برین ، زمانی که  در دانشگاه استنفورد بر روی پروژه‌های دکترا خود کار می‌کردند، موتور جستجوگر گوگل را نوشتند،  در آن زمان سرویس یاهو فقط بر اساس تعداد هر چه بیشتر کلمات کلیدی در سایت‌ها  آن‌ها را رتبه‌بندی می‌کرد، اما این دو نابغه توانستند با الگوریتم جستجوی گوگل دنیا را در سال ۱۹۹۸ متحول کنند. الگوریتم جدید آن‌ها رابطه بهتری میان وب‌سایت‌ها برقرار می‌کرد که  PageRank  نامیده می‌شد و بر اساس لینک‌های بهینه  سایت‌ها را رتبه‌بندی می‌کرد. آن‌ها اسم سایت خود را Google  گذاشتند که برگرفته از  کلمه Googol به معنی یک  و ۱۰۰ تا ۰ جلوی آن است، که اشاره به حجم بالای  اطلاعات که  توسط موتور جستجوگر گوگل جستجو می‌شود دارد.

 

اولین سرمایه‌گذاری که بر روی گسترش گوگل انجام شد قبل از  تأسیس آن و توسط شخص خوش‌فکر و علاقه‌مند به تکنولوژی  (Andy Bechtolsheim)   با سرمایه ۱۰۰ هزار دلار شروع شد، جالب است بدانید در همان سال ۳ سرمایه‌گذار باهوش دیگر یعنی جف بزوس (بنیان‌گذار شرکت آمازون)، دیوید چریتون (استاد دانشگاه علوم کامپیوتر دانشگاه استنفورد) و رام شریرام (کارآفرین) بر روی گوگل سرمایه‌گذاری کردند. در یک  واقعیت خنده‌دار  آن‌ها همانند همه کارآفرینان عصر تکنولوژی اولین  محل کار خود را یک گاراژ انتخاب کردند، تا همه هزینه‌ها را صرف تبلیغات کنند. حتی علی‌رغم مخالف اولیه خودشان برای کسب درآمد مجبور به استفاده از تبلیغات پاپ آپ شدند. گوگل در سال۲۰۱۶ توانست پس از ۶ سال با پشت سر گذاشتن اپل ، باارزش‌ترین شرکت دنیا با ارزشی معادل ۲۴۵٫۶  میلیارد دلار شود و  رشد ۱۱درصدی  را تجربه کند. اما در سال ۲۰۱۷ تنها با رشد ۷ درصدی دوباره جایگاه خود را به گوگل داد.

سهم نسبی بازار گوگل در سال ۲۰۱۶ ۴۹/ ۶۷ درصد از دنیای اینترنت بوده است که تفریبا ۷ برابر نزدیک‌ترین رقبای خود یعنی YAHOO  و BING  و در همین سال بوده است.  و درآمدی معادل ۵۹میلیارد دلار در سال کسب کرده است. اما مجددا گوگل در سال 2017 جای خود را به اپل داد.در حال حاضر ساندار پیچای اداره شرکت گوگل را بر عهده دارد و سرگئی برین و لری پیج، به صورت مشترک مالک و مؤسس شرکت آلفابت (که شرکت گوگل نیز زیر مجموعه آن هست) را برعهده دارند.

استراتژی  چند محصولی گوگل

گوگل عاشق ارائه محصولات متنوع  به مردم است در هر حوزه برای نیازمندان چندین راه‌کار معرفی می‌کند به‌عنوان‌مثال درزمینهٔ ارسال پیامک‌ها ، چند آپ مخصوص  و متفاوت  برای دستگاه‌های اندروید معرفی کرده است: گوگل تاک، گوگل پلاس مسنجر، آپ مخصوص SMS  و گوگل Voice   و گوگل  هنگوت که در آخر همه پیام رسآن‌ها را در خود جای‌داده است.جالب است  که در حال کار کردن بر روی  پیام‌رسان جدید خود است، که آپی همانند واتس آپ است.

شرکت گوگل  در استراتژی‌های خود نیز هوشمندانه  عمل می‌کند، همگام با موتور جستجوگر خود  که ۱۰ ها الگوریتم آنالیز کننده برای دسته‌بندی سایت‌ها دارد، برای   انتخاب استراتژی مناسب خود فاکتورهای مختلفی از مردم را در نظر گرفته و درنهایت برای طیف گسترده‌ای از نیازها محصولات متنوع می‌سازد. به ماتریس استراتژی گوگل از طیف محصولاتش نگاه کنید، محصولات با رشد و  سهم بالا همان محصولات  Adverse و engine serch  هستند که تقریبا همه افراد و همه شرکت‌ها در دنیای وب از آن استفاده ‌کنند و گوگل سالیان زیادی است که ۹۰ درصد درآمد خود را از آن‌ها دارد البته نه به صورت مستقیم از مردم بلکه از سرمایه‌گذارانی که می‌خواهند در دنیای اینترنت شرکتشان اول باشد.

این روش چند محصولی  ممکن است در نگاه اول سودآور نباشد. زیرا کاربران را گیج می‌کند و همچنین گوگل منابع زیادی از نیروی کار را برای پا گرفتن و پشتیبانی از شرکت‌ها در نظر گرفته است،  که هزینه‌های زیادی  را صرف می‌کند. اما درنهایت می‌توان گفت درآمد گوگل از سرویس‌های دیگر همچون گوگل این روش چند محصولی درنهایت برای سالم ماندن گوگل الزامی به نظر می‌رسد ولی درعین‌حال منابع باارزشی را تلف می‌کند. دو برابر کار بیشتر و … می‌تواند برای یک شرکت زیان‌آور باشد بااین‌حال نباید فراموش کرد که سیستم‌های تبلیغ گوگل مثل Adsense  و Adwords  درآمدهای هنگفتی را عاید این شرکت می‌کند، لذا گوگل از پس این هزینه‌ها برمی‌آید.

مأموریت شرکت گوگل

ماموریت گوگل” دستیابی به اطلاعات جهانی و قابل‌دسترس قرار دادن و مفید کردن آن برای همه دنیا” است که همیشه به آن عمل کرده  و در جهت بهبود عملکرد خود اقدام کرده است.

شعار و فرهنگ‌سازمانی در  گوگل

شعار گوگل بانام شر نشو است. این شعارجالب مبنی بر شعار صرفه جویی انرژی است  و صرفه جویی در انرژی در مقابل انرژی که واقعاً نیاز دارد و مصرف می‌کند مقدار کمی‌است و برای پوشاندن این موضوع این کار را می‌کند. حتی  گوگل  برای صرفه‌جویی در  انرژی  در سال ۲۰۰۹ اعلام کرد که برای کوتاه نگه داشتن حجم چمن‌زارهای اطراف گوگل‌پلکس گله‌هایی از بز را در آنجا قرار داده‌است و با این کار از احتمال آتش‌سوزی بوته‌های فصلی جلوگیری می‌کند.

فرهنگ سازمانی در گوگل با مفاهیمی چون «شما می‌توانید بدون شرارت پول به دست آورید»، «شما می‌توانید بدون کت و شلوار جدی باشید» و «کار کردن باید چالش‌انگیز و چالش باید شوخی و سرگرمی باشد» استوار است تا کاربران با بالاترین خلاقیت و در محیطی سرگرم کننده بالاترین عملکرد از خود را داشته باشند.یکی از سیاست‌های جالبی که برای ارتقای عملکرد کارکنان در گوگل به کار میرود این است که آنان اجازه دارند ۲۰ درصد از زمان کاری خود را صرف انجام پروژه‌های شخصی خود کنند و تنوع کاری را چاشنی کار روزانه خود کنند.

مشتریان اصلی گوگل

تمرکز گوگل همیشه بر دودسته از مشتریان عمده است:

۱ شرکت‌ها

شرکت‌ها  قسمت اصلی   گوگل هستند، آن‌ها بخش اعظم از داده‌های مشتریان خود را از طریق گوگل به دست می‌آورند برای به دست آوردن آن حاضرند هزینه‌های بسیار زیادی صرف کند. آن‌ها واقف‌اند که گوگل استاد معیارها و ارزیابی است. آن‌ها پلتفرم‌ها و مدل اصلی آگهی‌های خود را بر روی پلتفرم‌های تبلیغاتی گوگل تکیه می‌زنندو به نتایج که انتظار دارند می‌رسند و کمپین‌های تبلیغاتی خود را بر اساس این داده‌ها فراهم می‌کنند.

۲ عاشقان تکنولوژِی

مشتاقتان تکنولوژی از  تبلیغات دهان‌به‌دهان    فریفته گوگل می‌شوند و حاضرند مبالغ هنگفتی را صرف استفاده از سرویس‌های جدید گوگل کنند تا لذت استفاده از فنّاوری‌های جدید را پیش از دیگران ببرند. البته بهتر است بگوییم مشتاقان تکنولوژی  ثروتمند ، حاضرند  به طور میانگین بیش از ۲۵۰ دلار بر روی  گوگل صرف کنند.  عینک گوگل در ابتدا برای عده کمی که همان عاشقان تکنولوژی بودند، ساخته شد. این علاقه‌مندان همه‌جا از عینک گوگل سخن گفتند از فیس‌بوک وبلاگ‌ها و توییتر و…

این بخش از مشتریان گوگل، به‌عنوان تأثیرگذاران گوگل شناخته می‌شوند،  گوگل باهدف قرار دادن  این تأثیرگذاران، قادر به گسترش  تبلیغات دهان‌به‌دهان و ترغیب مرم عادی به استفاده از سرویس‌هایشان  هستند.

۴ اصل بازاریابی در گوگل

گوگل چگونه بر روی ۴ اصل بازاریابی یا همان ۴ p    یعنی، Product، Price،Promotion، Place تمرکز می‌کند.

1 محصول PRODUCT

محصول گوگل همواره سعی می‌کند اطمینان، راحتی و لذت را به مشتری هدیه دهد،  به گونه که هیچ‌کس به نتایج حاصل از جستجوی گوگل شک نکند و آن را مورد ارزیابی قرار ندهد. گوگل سعی می‌کند ساده باشد  تا کاربران احساس راحتی کنند و تبلیغات‌های مختلف ذهن آن‌ها را هنگام جستجو و تمرکز بر روی کار پرت نکند.

2 قیمت PRODUCT

قیمت‌های گوگل  هوشمندانه  هستند، اکثر سرویس‌های گوگل رایگان‌اند و سرویس google adwords  که ۹۰ درصد درآمد  از آن طریق است. خود یک عامل درآمدزایی برای کاربران است و کاربران زیادی  در سراسر جهان به‌خوبی توجیه شده‌اند که برای کسب موفقیت در دنیای وب باید، هزینه های بسیاری بر روی گوگل   کنند تا سودآوری بالایی را در آینده انتظار داشته باشند.

3 ترویج  PROMOTION

گوگل به‌عنوان خالق عصر شکوفایی اینترنت نیازی به ترویج  محصول خود در .آن ندارند، مردم در سراسر دنیا  دبه طور روزانه نیازمند استفاده از خدمات گوگل هستند و خود مبلغ آن. پس فقط گوگل گاها مردم را با طرح‌های گرافیکی   صفحه اول خود و مناسبت‌های تاریخی شگفت‌زده می‌کند.

4 مکان PLACE

اینترنت مکان بسیار مناسبی برای آغاز یک تجارت در قرن امروز است، به‌خصوص وقتی بسیاری از شرکت ها پلت فرم اصلی‌شان در فضای وب است،  و گوگل بستر ارائه‌دهنده پلتفرم‌های برای درآمدزایی و افزایش بازدید و فروش‌هاست کافی است به نرخ جستجوی روزانه گوگل نیازی بی اندازید، این نرخ  به میزان روزانه بیش از یک میلیارد و ثانیه ای بیش از دو میلیون رسیده است.