Go to Home Page Go to Blog

FMCGچیست؟

 شاید شما هم شنیده باشید که  کالاهای تند مصرف یعنی چی پس برای اینکه بیشتر آشنا شویم با شرکت تبلیغاتی سروش سیما همراه باشید. شرکت تبلیغاتی مهمی از این واژه زیاذ استفاده میکنند.

FMCGمخفف عبارت  Fast Moving Consumer Goods

است.این عبارت در فارسی کالاهای تند مصرف ترجمه می شود.

کالاهای تندمصرف کالاهایی هستند که به صورت روزمره با آنها سروکار داریم و توسط اکثر افراد مصرف می شوند.

نوشیدنی ها،مواد شوینده،مواد خوراکی و محصولات غذایی موجود در رستوران ها و حتی دارو های OCT که بدون نسخه به فروش می رسند همگی مثال هایی از کالا های تند مصرف هستند.

برای مثال شما هرماه نیازمند مواد شوینده برای لباس هایتان هستید اما هرماه  نیازمند خرید یک ماشین لباسشویی جدید نیستید.

قیمت فروش این کالا ها معمولا پایین است و برخلاف سایر محصولات دامنه سود اندکی دارند. سود تولید کنندگان و توزیع کنندگان این نوع کالا ها حاصل حجم بالای فروش این محصولات است.

تولیدکنندگان این نوع کالا ها از طریق توانایی شان در تولید و عرضه محصولات مورد نیاز مصرف کنندگان و ایحاد حس اعتماد و وفاداری بین مشتریان،شناسایی می شوند.

شاخص ترین ویژگی این نوع کالاها سرعت فروش آنها است.برای روشن تر شدن مطلب سه مفهوم بازاریابی یعنی “عمر فروشگاهی محصول” (Shelf life) ، عمر محصول (Product life) و عمر مصرف (Consumption life) را با ذکر یک مثال از روزنامه بیان می کنیم.

عمر فروشگاهی یک روزنامه= یک روز

عمر مصرف= یک ساعت

 عمر محصول= دو یا چند روز

 بسیاری از مشتریان، روزنامه‌ها را بلافاصله پس از خرید دور نمی‌اندازند. بلکه چند روزی روی میز خانه یا محل کارشان می‌ماند و دیگران هم آن را نگاه می‌کنند.

محصولات خانگی بخش عمده ی صنعت کالاهای تند مصرف را تشکیل می دهند،داروهای معمولی،محصولات بهداشتی،مواد غذایی جز کالا های تند مصرف اند.با این حال می توانیم برخی اجناس پلاستیکی،نوشت افزار و بیشتر دارو هارا جز این دسته از کالا ها قرار دهیم.

توزیع در بازار

از آنجایی که این کالا ها جز نیاز های روزانه ی مشتریان هستند،همواره باید در فروشگاه ها و بازار های نزدیک مناطق مسکونی در دسترس باشند،فرایند فروش این کالا ها به صورت غیر مستقیم و بواسطه شبکه گسترده ای از خرده فروش ها صورت می گیرد.برای اینکه این کالاها از تولید کنندگان به توزیع کنندگان،از توزیع کنندگان به خرده فروشان و از خرده فروشان به مشتریان برسد،تدارکات زیادی لازم است.عملیات توزیع این کالا ها با توجه به حجم بالای توزیع آن ها فرایندی پرهزینه و حساس است،همچنین نحوه توزیع این نوع محصولات تاثیر زیادی بر میزان فروش آن ها دارد و محصولاتی که دارای شبکه توزیع منظم تری هستند،موفق تر خواهند بود.

خریداران کالاهای تند مصرف وفاداری کمی به این محصولات دارند.برای مثال ممکن است شما علاقه مند به مصرف شیر با برند کاله باشید اما هنگامی که به سوپرمارکت یا فروشگاه نزدیک به محل سکونتتان مراجعه می کنید و برند مورد نظرتان را در یخچال فروشگاه پیدا نمی کنید،به سرعت برند دیگری را جایگزین آن می کنید.

روند بازار

صنعت تولید محصولات تند مصرف با نوآوری و خلاقیت همگام است و ارائه ایده های نو در مدل بازاریابی و فروش،تبلیغات،بسته بندی محصولات و ارتباط با مشتریان می تواند جایگاه مناسبی برای این نوع از کالا ها ایجاد نماید.این صنعت به سرعت در حال تغییر و تحول است.

کارشناسان  بازاریابی  پنج روند غالب را که سال های  آینده تغییرات شگرفی در ماهیت مصرف‌کنندگان ایجاد خواهند کرد، شناسایی نموده‌اند. این پنج روند در زیر توضیح داده شده است:

۱. تغییر ماهیت مصرف‌کنندگان

۲. پویایی ژئوپولیتیک تکامل‌یافته

۳. الگوهای جدید مصرف

۴. پیشرفت‌های فناوری

۵. تغییرات ساختاری صنعت

چالش های روبرو

1.افزایش سطح رفاه اجتماعی موجب شده است تا روز به روز طرفداران این  دسته از محصولات افزوده شود .

2.خریداران کالاهای تند مصرف به دنبال آن هستند تا کالاهایی را مصرف کنند که آسیب کمتری به سلامتی آنها بزند و حتی موجب سلامتی بیشتر آنها بشود. همچنین استاندارد ها  برای تولید این محصولات بالاتر رفته است به طور مثال. ممنوعیت استفاده از روغن پالم در تولید روغن ها

3.با افزایش قدرت خرید ، میزان مصرف این کالا ها می رود. با بالا رفتن قدرت اقتصادی خانوار های بیشتری به طبقه متوسط جامعه اضافه شده اند که مصرف محصولات  تند مصرف را افزایش داده اند.

4.فروش اینترنتی این محصولات کار خریداران را آسان تر کرده است  تا بتوانند با چند کلیک سفارش خود را در منزل تحویل بگیرند.

5.با افزایش زندگی شهرنشینی افراد از تولید کننده به مصرف کننده تبدیل می شوند.

6.با حضور زنان در جامعه و اشتغال آنان  خارج از منزل دیگر وقت کافی برای پخت و پز و رسیدگی به امور خانه را ندارند و تقاضای این کالاها افزایش می یابد.

7.نوع بسته بندی می تواند  تاثیر زیادی درعرضه و نگهداری محصولات تند مصرف داشته باشد امروزه  تمایل به بسته بندی هایی که فضای کمتری برای نگهداری نیاز داشته باشند بیشتر شده است.

بازاریابی کالاهای FMCG

تبلیغ‌کنندگان آمریکایی کالاهای تند مصرف در سال ۲۰۱۶ در نظر داشتند ۵٫۹۷ میلیارد دلار روی تبلیغات دیجیتال Digital Advertising هزینه کنند که نسبت به سال ۲۰۱۵ ، حدود ۱۸٫۲% افزایش داشته است.

طبق گزارش منتشرشده از emarketer این تبلیغات سالانه حدود ۸٫۷% از مجموع هزینه‌های تبلیغات دیجیتال آمریکا را پوشش می‌دهد

متخصصین بازاریابی، صنعت کالاهای تند مصرف (FMCG) را یکی از بی وفا ترین صنایع به لحاظ وفاداری مشتریان میدانند.اثبات این ادعا نیز سخت نیست.کافیست تلویزیون را روشن کنید و پیام های بازرگانی را مشاهده نمایید.۱۰۰ میلیون تومان برای یک نفر،سفر دوره دنیا یا ۱۰۰۰ سکه بهار آزادی برای ۱۰ برنده خوش شانس تنها نمونه هایی از تبلیغاتی است که این صنایع برای وادار نمودن مردم به خرید محصولاتشان می کنند و مردم خسته از تبلیغات یا بهتر بگوییم مردم قربانی بمباران تبلیغات روز به روز بی تفاوت تر از گذشته از کنار این  تبلیغات می گذرند.

 دراین شرایط شرکت های تولیدکننده فقط مبالغ جوایز خود را افزایش داده واگر همین طور ادامه پیدا کند دور از ذهن نیست که در آگهی تلویزیونی ببینیم شرکتی بگوید جایزه برنده خوش شانسش یک ویلای دوبلکس در شمال شهر یکی از شهرهای کره مریخ می باشد!

 

 

البته برخی شرکتها رویه بهتری نسبت به روشی قبلی انتخاب نموده و به دنبال ابزاری نظیر باشگاه مشتریان،کلوپ هواداران و مواردی از این دست میروند، بدون آنکه نه خودشان و نه پیمانکارشان دید درستی نسبت به سناریو های وفادارسازی داشته باشند.تصور اینکه جایی باشد تا کاربر وارد شود(Login) و مطلبی ارسال نماید یا نظری را اعلام کند و سپس امتیازی بگیرد و در نهایت آن امتیاز منجر به دریافت جایزه ای شود سبب می شود شرکتهای بزرگ هزینه های سرسام آوری را صرف این مکانیزم ها نمایند و البته ایشان تجربه ثابت نموده نتیجه غیر موثر بودن عملکرد خود را در کمتر از یک سال خواهند دید.

لحظه های حیاتی در بازاریابی و پخش محصولات FMCG

لحظه‌های حیاتی(MOT) مفهومی در علم بازاریابی است که در سال‌های اخیر بشدت مورد توجه قرار گرفته است. به‌طورکلی لحظه‌های حیاتی در بازاریابی شامل کلیه مراحلی از “فرآیند خرید” است که یک مشتری با یک برند یا یک محصول تعامل داشته و از آن تأثیر می‌پذیرد.

اولین لحظه حیاتی FMOT

اولین لحظه حیاتی زمانی است که مشتری با ویترین کالاهای مصرفی در نقطه فروش روبرو می‌شود.در مورد کالاهای تندمصرف اولین لحظه حیاتی در نظر ذینفعان این صنعت بسیار پررنگ‌ و با‌ارزش جلوه می کند.

دومین لحظه حیاتیSMOT

دومین لحظه حیاتی مرحله‌ای است که مصرف‌کننده یک محصول را خریداری کرده و کیفیت آن‌ را تجربه می‌کند. این مرحله به شدت تحت تأثیر فعالیت‌های تبلیغی تولیدکننده است.برای افزایش میزان وفاداری مشتری، برندها باید عنصر صداقت در ادعاهای تبلیغاتی خود را اثبات کنند.

لحظه نهاییUMOT یا TMOT

بازخورد و واکنش محتوایی مصرف‌کنندگان به یک محصول در این لحظه شکل می‌گیرد.  در این مرحله، مصرف کنندگان احساسشان را درباره محصول  به روش ویروسی یا دهان‌به‌دهان از طرق مختلف مانند یک لینک، انتشار عکس و ویدیو در شبکه‌های اجتماعی و …به اشتراک گذاشته و به دیگران منتقل می‌کنند.

لحظه حیاتی صفرZMOT

مفهوم جدیدی است که به تحقیقات آنلاین مشتری درباره کالا، قبل از پروسه خرید و هنگام تصمیم‌گیری برای انتخاب کالا اشاره می‌کند.درواقع لحظه حیاتی نهایی یک مشتری به لحظه صفر مشتری بعدی بدل شده و این چرخه تا ابد ادامه می یابد.

اهمیت اولین لحظه حیاتی در بازاریابی FMCG

مهم ترین لحظه در بازایابی کالاهای تندمصرف  اولین لحظه حیاتی است.با توجه به اینکه مشتری در فروشگاه با انبوهی از برندها روبرو می‌شود، معمولاً 3 تا 7 ثانیه روبروی قفسه و لاین محصولات طول می‌کشد تا تصمیم بگیرد کدام برند را انتخاب کند. برای برنده شدن در این میدان رقابت 7 ثانیه‌ای، ضروری است که به کمک همه روش‌های بازاریابی تلاش کنیم تا توجه مشتری به برند ما بیشتر از رقبا جلب شود. اینجاست که بازاریاب‌ها با تحلیل رفتار مشتریان در پروسه خرید و بررسی تأثیر عواملی مانند چیدمان محصولات، بسته‌بندی، نوع تبلیغات، رنگ، نور و رایحه محیط، به کمک تولیدکنندگان و برند‌ها می‌آیند تا در این مسابقه 7 ثانیه‌ای پیروز شوند.

شما هم میتوانید برای  داشتن تبلیغات اثر بخش با  آژانس تبلیغاتی سروش سیما برای تبلیغات تلویزیونی، دیجیتال مارکتینگ، برند سازی و… جهت مشاوره و راهنمایی  با شماره های آژانس تبلیغاتی سروش سیما در پایین سایت تماس بگیرید.