آمانسیو اورتگا دومین ثروتمند جهان و مالک برند زارا (ZARA)
شرکت زارا سومین فروشگاه زنجیره ای کفش و لباس جهان را در اختیار دارد و موسس آن پیژامهدوز سابق و باربر یک مغازه لباس فروشی و دومین فرد ثروتمند جهان در سال 2016، به نام آمانسیو اورتگای اسپانیایی است. شاید برای خیلی ها عجیب باشد در دنیایی که مد، لباس و کفش از ایتالیا و فرانسه نشات می گیرد، سومین عرضه کننده ی کفش و لباس جهان یک اسپانیایی است.
زارا در سال ۱۹۷۵ تاسیس شد و کار خود را از شهر ارتشیو در گالیسیا آغاز کرد. زارا در واقع سرگروه فروشگاههای زنجیرهای ایندیتکس به حساب میآید که یک مجموعه بزرگ نساجی و طراحی اسپانیایی و بزرگترین گروه مد جهان است و به جز زارا مالک برندهای دیگری مانند ماسیمو دوتی، پول اند بر، اویشو، استرادیواریوس و برشکا هم هست.
استراتژی زارا
یک استراتژی جذاب در روند پیشرفت زارا این است که این کمپانی قادر است یک محصول را در طی تنها دو هفته از مرحلهی طراحی به ویترین فروشگاه برساند و همین باعث کوتاهتر شدن چرخهی عمر محصول به مفهوم “موفقیت بیشتر در رضایت مشتری” میشود. به این معنی که اگر فروش یک طرح در مدت زمان یک هفته خوب پیش نرفت، به سادگی از فروشگاهها جمعآوری شده، سفارشهایش لغو میشوند و طرحهای جدید به سرعت جایگزین آن خواهند شد.
فروش اینترنتی زارا یکی از بهترین خدمات پس از فروش را دارد. تمامی محصولات بر روی وبسایت زارا به همان قیمت فروشگاهها قابل سفارش دادن است و در بستهبندی بسیار شیک برای مشتری فرستاده میشود. تمامی خریدهای شما چه از فروشگاهها و چه از فضای مجازی قابل عودت بوده و میتوانید به راحتی آنها را مرجوع کنید.
ارتباط مستقیم بگیر
یکی از دلایل این سرعت عمل در محصولات زارا، ارتباط مستقیم فروشگاهها و دفاتر این برند با مردم است. هر روز سیل عظیمی از تماسها و ایمیلها که حاوی نظرات و درخواستهای مختلف هستند از طرف فروشگاهها به سردفتر زارا سرازیر میشود، همچنین گروه تحقیقات بازار بسیار فعال بوده و دائما در خیابانها، کنفرانسها، جشنها و دانشگاه و تمام نقاط شهر، در حال بررسی و بازدید از نوع پوشش افراد و نیازها و درخواستهای آنها هستند و اغلب به راحتی حدس میزنند مردم چه میخواهند و سپس به سرعت در مورد طراحی و انتخاب پارچه تصمیمگیری میکنند و در نهایت با کمترین اتلاف وقت، سرمایهگذاری شده و فرآیند برش الگو شروع میشود.
سپس بخش توزیع بسیار قوی زارا در کمتر از 72 ساعت لباسهای مورد نظر را در فروشگاهها روی رگال قرار میدهد. قابل یادآوری است که زارا در سال 12هزار مدل ارائه میدهد و هر هفته دوبار فروشگاههایش را با محصولات جدید پر میکند.
سیاستهای تبلیغ و فروش
در بخش تبلیغ، Zara زارا عموما محلهای پر رفتوآمد را برای نشان دادن خود انتخاب میکند البته در مجموع این شرکت به صرف هزینههای زیاد برای تبلیغ اعتقاد ندارد و این هزینه را صرف انجام امور اجرایی و بالابردن تنوع و کیفیت محصولاتش میکند.
عنوان شده که زارا تنها ۳/0 درصد از فروشش را صرف تبلیغ میکند که در مقایسه با رقم ۳/۵درصدی رقیبانش عدد کمی به حساب میآید. در خصوص حوزه فروش و حراجیها، zara زارا سیاستهای زیرکانه خود را دارد، تنوع محصولات و دیگر سیاستهای زارا موجب شده تا تنها ۱۸درصد محصولاتش در فصل مقرر به فروش نرود و مجاب شود تا آنها را در حراجیها بفروشد، این میزان هم در مقایسه با 35درصد حراج محصولات رقبا عدد بهتری است. زارا تنها دو بار در سال، آن هم مدت زمان کمی، حراج دارد.
دانیل پیت، مدیر برند “لویی ویتون” در توصیف زارا میگوید: زارا نوآورانهترین و ویرانگرترین فروشگاه زنجیرهای مد در جهان است. همچنین شبکه تلویزیونی سیانان شرکت زارا را به عنوان “داستان موفقیت اسپانیایی” توصیف میکند.
نویسنده داستان موفقیت اسپانیایی کیست
پدر آمانسیو، یک کارگر راهآهن و مادرش خدمتکار بود. او هیچ وقت تحصیلاتش را ادامه نداد. اورتگا که به دلیل شغل پدرش به همراه خانواده در 14 سالگی به شهر لاکرونیا نقل مکان کرده بود، در این شهر به عنوان پیک برای یک فروشگاه لباس فروشی که برای افراد ثروتمند لباس تولید میکرد و پس از آن در شغلهایی مثل دستیار پارچهفروشی و خیاطی مشغول به کار شد. اورتگا با دیدن اینکه هزینههای تولید پوشاک از مرحله طراحی به کارخانه و فروشگاهها چطور افزایش مییابد، به اهمیت تحویل بدون واسطه محصولات برای کاهش هزینهها پی برد. او سالها بعد، این استراتژی را با موفقیت بسیار در زارا پیاده کرد. هدف او از این کار، تحت کنترل داشتن تمام مراحل تولید به منظور کاهش هزینهها و دستیابی به سرعت و انعطافپذیری در تولید و تحویل بود.
در اوایل دهه 1960 اورتگا، مدیر یک فروشگاه محلی لباس شد که تنها تعداد کمی از افراد ثروتمندتر آن منطقه از عهده خرید لباسهای گران آن فروشگاه بر میآمدند. بنابراین او با خرید پارچههای ارزانتر در بارسلونا و برش دستی آنها با استفاده از الگوهای مقوایی شروع به تولید لباسهایی با قیمت پایینتر کرد و آنها را در فروشگاههای محلی به فروش رساند. او از سود حاصل از این کار برای راهاندازی اولین کارخانه تولید پوشاک خود که بعدا تبدیل به زنجیره فروشگاههای معروف مد در دنیا؛ یعنی زارا (ZARA) شد، در سال 1975 استفاده کرد. زارا به زودی به خاطر فروش محصولات با قیمت مناسبی که توسط طراحان با قابلیت در صنعت مد طراحی شده بودند، شهرت یافت. نخستین گزارش سالانه شرکت، هدف اورتگا را به این صورت بیان میکند: “هدف زارا دموکراتیک کردن صنعت مد بود. برعکس این ایده که مد را به عنوان امتیاز خاصی برای افراد خاصی در نظر میگیرد، ما صنعت مد را در محصولاتمان به شکلی ارائه میکنیم که برای تمام مردم در دسترس بوده و از سلیقهها، علایق و نحوه زندگی زنان و مردان الهام میگیریم.”
در حال حاضر زارا حدود 1671 فروشگاه در 37 کشور جهان دارد که اسپانیا با 364 فروشگاه در جایگاه اول و فرانسه با 103 فروشگاه در ردهی دوم قرار دارد. پرتغال، ایتالیا، آلمان و بریتانیا دیگر بازارهای کلیدی زارا را تشکیل می دهند. همچنین “آمانسیو اورتگا،” 76 ساله مؤسس شرکت ایندیتکس و مالک فروشگاه های زارا با 67 میلیارد دلار ثروت در سال 2016 به عنوان دومین فرد ثروتمند جهان و ثروتمندترین فرد در اسپانیا معرفی شده است.